Randig som en polkagris

Idag har det hänt lite på klänningfronten.
Framstycket är förstärkt med vlisselin för att få lite stadga och sedan är det ditsytt en fuskrad med hyskor och hakar på band eftersom jag är alldeles för lat (i alla fall i det här stadiet) för att sy dit dem en och en.Efter att ha sytt ihop livet var jag tvungen att sprätta upp sidsömmarna och lägga ut dem 3mm på varje sida, för det blev lite i tajtaste laget. Därefter sydde jag på kjolen (ett litet problem efter som den gick ihop i mitten så jag fick göra några extra veck där bak) och givetvis så hade nålningen halkat lite och gör att jag är tvungen att sprätta på ett par ställen och göra om eländet.

Det ser lite rörigt ut med vecken men det beror på att kjolen ligger för mycket på golvet så det inte blir något riktigt fall.

The other Boleyn girl

Jag har varit lite slarvig, nåja mest trött faktisk, och därför har inte mycket blivit sytt alls den senaste veckan, jag har varit helt focuserad på OS.
I går var jag dock ute och surfade lite och dök på lite bilder från "The other Boleyn girl", helt underbara bilder som jag bara var tvungen att visa.Skräpklänning i 80-tals mönster

I går började jag fila lite på själva klänningslivet. Det första som behövdes göra var att förstora det här mönstret, och som om inte det var nog så var jag samtidigt tvungen att omvandla mönstret från tum till cm


Därefter klippte jag ut klänningslivet i ett skräptyg (ett väldigt vackert fd. påslakan från 80-talet), för att få en uppfattning om hur klänningslivet skulle sitta på mig och om det behövdes några ändringar innan jag sätter saxen i det riktiga tyget.En väldigt lång kjol

Kjolen är klar, ja det vill säga allt utom längden. Eftersom Tyglagret har semesterstängt denna vecka kan jag inte få tag på nytt stoppvadd till höftrullen jag ska göra om, så jag får vänta med att lägga upp kjolen tills jag har ordnat en ny så jag får rätt mått, just nu är kjolen superlång. Under tiden jag väntar får jag börja på överklänningen.

Kjolen har spund i sidorna och fästs upp halva kjolen i taget, bakstycket knyts upp först


Därefter knyter man upp framstycket och ordnar till sidorna så det ser snyggt ut.

Plissering och tyngdlyftning

Vad gör man när det är OS? jo man kan givetvis inte missa detta, men lyckligtvis är det perfekt att sitta och sy till.

Jag har börjat på själva klänningen, den görs efter ett mönster som fanns i "den stora boken på Nortull" enligt Christel.
Klänningen är från 1775-8, och här har ni en bild på den, dock skall jag inte göra en så utsmyckad klänning, jag satsar på en tjänsteflicka och eventuellt drar jag upp överklänningen i en polanaise.


I går var det tyngdlyftning (en rätt tråkig sport i och för sig) men den är perfekt att ägna sig åt lite plissering under.
Jag började göra kjolen i ett härligt matt blandning mellan smultron och gammelrosa, dock ganska tunnt (och billigt eftersom det är köpt på IKEA)Det blev väldigt mycket nålar, tänk dessa som syns på bilden gånger 5.

RSS 2.0